היום בעמק בריאות - צוות ריפוי בעיסוק כללית מחוז צפון מאחל לכם: עיסוק בריא
שבת, 27 באפריל 2024
חדשות   ספורט   בריאות   חינוך   תרבות   דעות   צרכנות    רכילות
צוות ריפוי בעיסוק כללית מחוז צפון מאחל לכם: עיסוק בריא
מאת: דני ברנר
יום שלישי, 25 בינואר 2022, 21:03

אם השגרה שלכם הופרה ומצאתם את עצמכם בבידוד, ובחוסר איזון עיסוקי, הנה כמה רעיונות לשינויים קטנים שיכולים לעזור. יסמין בר-יוסף ותמר הראבן מרפאות בעיסוק בשרותי בריאות כללית מחוז צפון כתבו עבורכם/ן
עשרים ואחד חודשים לתוך המגפה העולמית ואנחנו אמורים להיות כבר מתורגלים. השיבושים בשגרה הפכו להיות השגרה החדשה. אבל הגל החמישי הסוער עלינו, מציב אתגרים חדשים ומורכבים. יום שמתחיל רגיל, עם קערת קורנפלקס וכריכים בילקוטים, מתהפך עלינו בבת אחת. הילדים הגיעו לבית הספר או לגן, אנחנו בעבודה, אפילו מצאנו זמן לשתות קפה בנחת, כאשר לפתע נוחתת עלינו ההודעה: "הורים יקרים..." ששולחת אותנו לסחרור של בדיקות, תורים, אי-ודאות ובידוד. שוב אנחנו מוצאים את עצמנו במצב מפתיע של שיבוש שגרת העיסוקים שלנו ויוצאים 'מאיזון עיסוקי'.

מהו איזון עיסוקי?
איזון עיסוקי הוא מונח שנמצא בבסיס מקצוע הריפוי בעיסוק, המתאר שילוב מאוזן של עיסוקים מסוגים שונים, למשל: עבודה, פנאי, מנוחה, לימודים, ושינה. שמירה על איזון עיסוקי חשובה עבור חווית הבריאות והרווחה האישית של כולנו.
קשה לשמור על איזון עיסוקי בעולם רווי דרישות, מטלות והסחות דעת. אך כאשר השגרה שלנו מופרת באופן פתאומי, קשה שבעתיים.

יסמין בר יוסף צילום: דוברות כללית מחוז צפון
בואו ניקח רגע לבדוק, האם אתם באיזון עיסוקי עכשיו?
איך נראה מצב של עיסוק יתר? ישנן אפשרויות והזדמנויות רבות לעיסוק, אשר יוצרות סביבה מגרה מדי עבור האדם, עד כדי עודפות ועומס. כאשר מצב של עיסוק יתר מתמשך, איכות השינה עלולה להיפגע, כמו גם התפקוד שלנו בכל תחומי החיים, ואף הבריאות הפיזית שלנו. בשבועות האחרונים, נמצאים הורים רבים במצב של עיסוק יתר כשילד אחד או יותר נמצא בבידוד, אך הם עובדים כרגיל. לא תמיד יישאר זמן לעיסוקי פנאי או למנוחה מספקת.

איך נראה מצב של תת-עיסוק? במצב זה לאדם אין הזדמנויות לעיסוק, או שאינו מצליח להשתלב בעיסוקים. חשוב לציין שוב – עיסוק אינו רק עבודה, עיסוק הוא מושג מקיף. דוגמה למצב זה יכולה להיות אבטלה, יציאה לפנסיה או המתנה לגיוס. גם במקרה זה רווחתנו הרגשית והפיזית עשויה להיפגע. כאשר אנחנו בבידוד ממושך ואין ילדים סביבנו, למשל, שרועים על הספה בבינג' על סדרה, אנחנו יכולים להיות במצב של תת-עיסוק. ויש את האמצע, הלא הוא האיזון העיסוקי המיוחל. כאן נרצה לראות תמונת עיסוקים מגוונת – כזו שמאפשרת לנו מנוחה לצד העשייה, מאפשרת מרווח בין עיסוקים ושומרת על תפקודו של האדם לאורך זמן.

איך שומרים על איזון עיסוקי בבידוד?
אם השגרה שלכם הופרה ומצאתם את עצמכם בבידוד, ובחוסר איזון עיסוקי, הנה כמה רעיונות לשינויים קטנים שיכולים לעזור. שימוש בשעון מעורר: גם אם אין לנו סיבה להתעורר בשעה מסוימת, מומלץ להתחייב מול עצמנו לשעה בה נרצה לקום, לצאת מהמיטה ולשנות פעילות. חשבו מה השעה הנכונה עבורכם – אין תשובה אחת נכונה.

לצאת מהפיג'מה: טקס החלפת הבגדים מסמל לגוף ולמוח על שינוי. אפשר לעבור לטרנינג או אפילו לפיג'מה אחרת! אבל לתת מקום לרגע הזה שמסמן מעבר בין שלב לשלב כדי לא להישאר בתוך רצף אחד ארוך של יממה לא נגמרת.
להקפיד על ארוחות סדירות ומזינות: יש לכם מלא זמן פנוי? קדימה, חפשו את המתכונים האלה שתמיד רציתם להכין אבל אף פעם לא היה לכם זמן. אתם יותר מידי עמוסים? דאגו מראש לאוכל זמין, פשוט ובריא. אפשר גם להזמין מבחוץ ולחסוך לכם עבודה.

לשקף לילדים מה הולך להיות היום/עכשיו: בדיוק כמו שאנחנו רוצים לדעת מה צפוי לנו, כך גם הילדים זקוקים לזה. אנחנו מצליחים בדרך כלל לארגן לעצמנו את אי-הודאות, אך עבורם אנחנו אלה שנעשה זאת. לא צריך לתכנן יום של ריבוי פעילויות, אפשר גם פשוט להגדיר שעכשיו עוסקים ביצירה ולאחר מכן תראו יחד סרט, או שבזמן שאתם עובדים הם יכולים לצפות בטלוויזיה וכשתסיימו תעשו משהו יחד. תכנון שיעזור להם (ובתכלס, גם לכם) לעבור את השעות הקרובות.

חשיפה לאור יום: הפחתה בחשיפה לאור עשויה לגרום לשינויים במצב רוח ובתפקוד. אם אתם בבידוד ולא יכולים לצאת מהבית, נסו להגביר חשיפה לאור יום בדרכים שונות, למשל יציאה למרפסת לשתות קפה, או לנהל שיחת עבודה או שיחה עם בן בית. הקפידו להרים את התריסים ולדאוג שהחלונות יהיו פתוחים כך שגם ביום חורפי ייכנסו מעט קרני שמש אל תוך הבית. אם יש לכם פינת עבודה, נסו למקם אותה ליד חלון ובכך להגביר את החשיפה לאור יום טבעי גם תוך כדי העבודה.
סביבת עבודה נעימה: אם צריך לעבוד מהבית, כדאי לארגן סביבה נעימה. בהמשך למיקום פינת העבודה ליד חלון, נסו לארגן אותה עם שולחן נוח, הפחיתו גורמים מסיחים ואי-סדר, עם אפשרות להניח לידכם כוס שתיה חמה, ושקע זמין להטענה של המחשב או הסלולרי.

תמר הראבן צילום: דוברות כללית מחוז הצפון
הגדרת שעות עבודה: גם בבית, כדאי להקפיד על שעות עבודה מוגדרות מראש. מהן השעות האפשריות עבורכם, בהתייחס לנוכחות ילדים בבית ולדרישות מכם, ושימו לב לא להפוך את כל היום ליום עבודה. סימון גבולות חשוב גם להורים.
נסו להיות סלחניים כלפי עצמכם: תכניות לחוד ומציאות לחוד. נוכל לדמיין בראש שלנו בדיוק איך היום עומד להתנהל, ועדיין - זה לא יקרה. נסו לסמן לעצמכם מה כן עבד ביום, ולהפחית שיפוטיות כלפי מה שהשתבש.

זמן לעצמי: גם אם אנחנו לבד בבית, זה עדיין לא אומר שיש לנו זמן לעצמנו. מצאו אפילו חמש דקות ביום בהן תעסקו במשהו שמטרתו העיקרית היא – אתם: מסיכת פנים, כוס שוקו חם, סדרת טלוויזיה אהובה, לרקוד לצלילי שיר שמטעין אתכם, כל פעילות שעושה לכם טוב!

זמן למנוחה: להגדיר זמני מנוחה לנו ולילדים. מנוחה היא עיסוק חשוב! אם אתם רואים טלוויזיה ותוך כדי מתעסקים בעוד משימות - זוהי לא מנוחה מיטיבה . אפשר לקבוע זמן מנוחה של כולם במקביל, או לעשות תורות, אפילו 15 דקות שבהם כל הדברים נמצאים בצד ומאפשרים מנוחה למחשבות ולגוף.

פעילות גופנית: שילוב פעילות גופנית בשגרת היומיום שלנו חיונית לבריאות הפיזית והנפשית שלנו. הבידוד אמנם מצמצם את האפשרויות, אך לא כדאי שימנע מאתנו לתרגל. נסו לשלב תרגול של פעילות גופנית אליה אתם מתחברים – לא בהכרח אירובית, אפילו תנועה בישיבה על כסא יכולה להיות מאוד מועילה! קבעו עם מדריך הנחייה דרך הזום או מצאו סרטונים שמתאימים לכם ברשת. אפשר לנצל את זה לזמן לעצמכם וגם כפעילות משותפת של כל בני הבית.
משחק משותף: בדיוק כמו פעילות גופנית משותפת, גם משחק משותף יכול להוות פנאי משמעותי! הוציאו משחקי קופסא ישנים, פאזלים, או שחקו במשחקי חברה של פעם (נר לבקבוק, זוכרים?) כל אלו יכולים לעזור לנו לחוש הנאה וקרבה, ולתרגל מיומנויות קוגניטיביות שונות.

לשחרר הגבלות על מסכים: לעצמנו וגם לילדים - אבל לשים לב מה נעים לנו – במינון שמאפשר לזהות מתי הגיע הזמן להתנתק מהמסך. הבחינו מתי השהות מול המסך אינה תורמת או יעילה עבורכם יותר, והשתדלו לקום ולעבור לפעילות אחרת (מומלץ לבחור בפעילות שמתרחשת בעמידה או בתנועה קלה).

לתרגל קשיבות: לעשות דבר אחד בזמן אחד. כשאתם אוכלים- אכלו. שימו את הטלפון בצד, נסו רק להתרכז רק בטעמים, ריחות, מרקמים, בתחושה שעולה בכם. אותו דבר יכול לקרות גם בפעילויות אחרות- כששוטפים כלים, רק לשטוף כלים בלי לדבר עם עוד אנשים, כשמקפלים כביסה, כששותים קפה. מאחלות בריאות איתנה ואיזון עיסוקי!
  כתוב למערכת
עוד כתבות שיכולות לעניין אותך
חייה של מטופלת ניצלו בזכות עירנותו של הדימותן
   
כללית מחוז צפון קיימה כנס מחוזי בנושא טיפולי בית ושיקום בקהילה
   
התקדמות בבינוי מכון הרנטגן של כללית במגדל העמק
   
מכשיר הטייטו TYTO הגיע לבית שאן
   
עובדי מחוז צפון בכללית התנדבו בשלל פעילויות ביום המעשים הטובים שצויין ברחבי המחוז
   
חדש בביה״ח העמק: טיפול להקטנת גידולים שפירים בבלוטת התריס
כתבות ארכיון
 
 האימייל האדום
בואו לבקר בדף
הפייסבוק של היום בעמק
אייל בצר והמכושפות    אייל בצר והמכושפות
אייל בצר בפרלמנט העמק    אייל בצר בפרלמנט העמק
מסיבת פורים מטורפת לצעירים    מסיבת פורים מטורפת לצעירים
שלום כתה א׳    שלום כתה א׳
שבוע שימור אתרים יוצא לדרך
עשרות סיורים, ערבי תרבות, ימי עיון ופעילויות בכל רחבי ה...

מאסיה באהבה
מחפשים מסעדה בסגנון אסייתי? אוהבים סושי ומנות מוקפצות ע...

מסעדת מרינדו ביקנעם עילית - כל ביס חוויה
לא קל היום למצוא מסעדת בשרים, שתספק לכם הנאה מושלמת ממנ...


© כל הזכויות שמורות להיום בעמק 2017            אודות האתר | כתבו לנו | תנאי שימוש | פרסמו אצלנו |