עפולהנט חדשות - עפולה: רחוב על שם סוכן המוסד ופורץ דרך לעלייה מאתיופיה
עפולה: רחוב על שם סוכן המוסד ופורץ דרך לעלייה מאתיופיה

מאת: דני ברנר 
יום רביעי, 18 באוגוסט 2021, 20:20
אחרי שחנכה לראשונה בישראל רחוב על שם קייס, אישרה וועדת השמות של עיריית עפולה קריאת רחוב על שמו של סוכן המוסד פרדה אקלום ז"ל, מנהיג אתיופי ומפורצי הדרך של העלייה מאתיופיה

חבר המועצה דני דסטה עם אחיו של פרדה אקלום ז"ל עמרם אקלום על רקע הרחוב החדש שייקרא על שמו (צילום: דוברות העירייה)

ועדת השמות של עיריית עפולה קיבלה את הצעתו של חבר מועצת העיר דני דסטה ואישרה לקרוא רחוב על שמו של פרדה אקלום ז"ל מנהיג יהודי אתיופי, סוכן מוסד ומפורצי הדרך לעליית יהודי אתיופיה. אקלום, לו יש בני משפחה וקהילה גדולה שעלתה לישראל והתיישבה בעפולה הודות לפעילותו, החל את פעילותו אי שם בסוף שנות השבעים לאחר חתימת ההסכם בין אתיופיה לישראל על העלאת יהודים דרך הבירה אדיס אבבה כאשר שלח כ-200 משפחות מהצפון אל עבר עיר הבירה ומשם לישראל. לאחר מכן עצרה אתיופיה את העלייה ואקלום שהפך למבוקש בגלל פעילותו הציונית נמלט לסודאן משם פנה לממשלת ישראל בדרישה לסייע ליהודי אתיופיה לאחריה גויס למוסד והוטל עליו לאתר יהודים ולרכז אותם על מנת להעלותם לישראל.

השמועה וההודעות על האפשרות של העלייה דרך סודאן הגיעה לכפרים יהודיים רבים וכך החלה נהירה גדולה אל עבר הגבול הסודני במסווה של פליטי מלחמת האזרחים האתיופית. אקלום היה איש הקשר שתיווך בין היהודים לבין "המוסד" ובדרך זו עלו אלפי יהודים לישראל דרך ים סוף. לאחר שנתיים של פעילות דלפו פרטי שמו ופעילותו לשלטונות הסודנים והם החלו לצוד אחריו. כאשר התגלה שהוא בסכנת מוות עזב אקלום את סודאן לישראל. במהלך תקופה זו הכינו אנשי "המוסד" את התשתית המבצעית, הארגונית והמודיעינית למבצע משה ששיאו בשנת 1984. פרדה אקלום נפטר ב-7 בינואר 2009 ונקבר בבית העלמין בבאר שבע.

פרדה אקלום ז״ל (צילום: באדיבות המשפחה)
כזכור, לפני כשנתיים אישר ראש העיר אבי אלקבץ קריאת רחוב היסטורי ראשון על שם קייס מולוגטה אדיסו טסמה ז"ל בעפולה עילית בטקס בנוכחות ראש העיר, חברי כנסת, נכבדי העדה והנהלת העירייה ובישיבת וועדת השמות האחרונה, כאמור, אישרה וועדת השמות של העירייה את הצעתו של חבר המועצה דסטה לקריאת רחוב נוסף שקיבל גם את אישור המשפחה לאחר שקיים סיור במקום עם אחיו של אקלום ז"ל, עמרם אקלום. הרחוב שנמצא בשכונת "עפולה הירוקה" ייחנך ככל הנראה במהלך חגי תשרי הקרובים לאחר שיובא לאישור מועצת העיר.
  כתוב למערכת
כתבות שיכולות לעניין אותך עוד
מי זכה לצפייה בהקרנת הבכורה בקולנוע מובילנד בעפולה? תלמידים הפעילים נגד חרם חברתי בבתי הספר מי זכה לצפייה בהקרנת הבכורה בקולנוע מובילנד בעפולה? תלמידים הפעילים נגד חרם חברתי בבתי הספר
9/6/2025 דני ברנר
'מבצע טרענטע' 'מבצע טרענטע'
9/6/2025 דני ברנר
אבן קטנה – מניעה גדולה אבן קטנה – מניעה גדולה
3/6/2025 דני ברנר
סמים בעשרות מליוני שקלים נתפסו על גבול ירדן סמים בעשרות מליוני שקלים נתפסו על גבול ירדן
30/5/2025 דני ברנר
תלמידי עפולה תלמידי עפולה "כבשו" את הכותל המערבי
26/5/2025 דני ברנר
הרוג ושני פצועים קל בתאונת דרכים בחבל תענך הרוג ושני פצועים קל בתאונת דרכים בחבל תענך
15/5/2025 דני ברנר
עכשיו זה רשמי!! מתחם הקולנוע בעפולה ייפתח בתחילת יוני עכשיו זה רשמי!! מתחם הקולנוע בעפולה ייפתח בתחילת יוני
11/5/2025 דני ברנר
נבחר השיר הרשמי לשנת ה-100 של העיר עפולה נבחר השיר הרשמי לשנת ה-100 של העיר עפולה
4/5/2025 דני ברנר
אבי אלקבץ: ״אני מודה על הזכות לעמוד בראשות העיר בשנת המאה שלה״ אבי אלקבץ: ״אני מודה על הזכות לעמוד בראשות העיר בשנת המאה שלה״
2/5/2025 דני ברנר
יהורם גאון, משה פרץ, עקיבא וגל אדם יופיעו בעצמאות בעפולה יהורם גאון, משה פרץ, עקיבא וגל אדם יופיעו בעצמאות בעפולה
29/4/2025 דני ברנר
רכילות
המלצת השבוע
שבוע שימור אתרים יוצא לדרך
עשרות סיורים, ערבי תרבות, ימי עיון ופעילויות בכל רחבי ה...

מאסיה באהבה
מחפשים מסעדה בסגנון אסייתי? אוהבים סושי ומנות מוקפצות ע...

מסעדת מרינדו ביקנעם עילית - כל ביס חוויה
לא קל היום למצוא מסעדת בשרים, שתספק לכם הנאה מושלמת ממנ...


כל הכתבות הקודמות